2022 Duygu Asena PEN Ödülü Uçan Süpürge’ye Verildi

PEN Türkiye Yazarlar Derneği tarafından her yıl verilen Duygu Asena PEN Ödülü bu yıl Uçan Süpürge’ye verildi. PEN Türkiye Yazarlar Derneği tarafından yapılan açıklamada ödülü “duruşuyla, gerçekleştirdikleriyle, birçok kadına yol açan, örnek oluşturan bir sivil toplum kuruluşuna veriyoruz: Uçan Süpürge’ye” denildi. Açıklamada ayrıca, “Siz siz olun, asla uçan süpürgelerinizden inmeyin ve ‘Cadılığınızı’ her daim sürdürün” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’de kadın hareketinin öncülerinden gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007’den beri verilen PEN Duygu Asena Ödülü bu yıl Uçan Süpürge’ye verildi. 2021 yılında ise aynı ödül akademisyen Prof. Dr. Ayşe Buğra’ya verilmişti.

PEN Türkiye’den yapılan açıklamada, Halime Güner tarafından kurulan Uçan Süpürge’nin, Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’yle öne çıktığına değinilirken, “Direniş için bir platform, özgürleşme için bir araç olan feminist sanat ve festival, içindeki filmlerle mücadelelerine taşındı. Ülkemizde kadınlar için, kadınlar tarafından kurulmuş ilk film festivali olan bu olay, tam 25 yıldır yani çeyrek asırdır kesintisiz sürmekte” denildi.

Uçan Süpürge’nin faaliyetleri ile kadın örgütleri arasındaki dayanışmayı güçlendirdiğine değinilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 “Sinemadaki kadın emeğini görünür kılma konusundaki çabaları ile kadın tarihinde iletişim ve dayanışma kanalları kurmak, kadın bakış açısını içeren filmleri aktarmak, kadın yönetmenlere pozitif ayrımcılık uygulamak üzere yola çıktılar. Erkek egemen bir alanda azimle ve cesaretle yola devam ettiler. En zor koşullarla mücadele ettiler, olanaksızı olur kıldılar. Ve uluslararası sinema dünyasında çok önemli bir yer edindiler.”

“Uçan Süpürge, bir festival olmanın ötesine geçti”

Açıklamada ayrıca “uçan süpürgelerine binip tepemizde dolaşan bu ‘Büyücü kadınlar’ bir film festivalinden çok daha fazlasını gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeyi de sürdürüyor. Çok geçmeden Uçan Süpürge, bir festival olayı olmanın ötesine geçti” ifadeleri yer alırken, Uçan Süpürge’nin kadın örgütleri arasındaki iletişimi güçlendirmek adına hayata geçirdiği “Uçan Haber” dergisine, radyo ve televizyon programlarına, “Yerel Kadın Muhabirler Ağı” ve Uçan Süpürge tarafından hazırlanan ve sivil toplumun kullanımına sunulan “Türkiye Kadın Örgütleri Rehberi” gibi çalışmalara da değinildi.

Açıklamada Uçan Süpürge tarafından yürütülen “Çocuk Yaşta Erken ve Zorla Evlilikler” ve  “Kader Değil Karar-Stajyer Avukatlar İçin Yeniden Karar Yazım Atölyesi” projelerine ilişkin şunlar kaydedildi:

“Çocuk gelinler, çocuk yaşta ve zorla evlilikler konusunu hem devletin gündemine, hem de kadın örgütlerinin çalışma alanına taşıdılar. ‘Çocuk Gelinlere Hayır’ ulusal platformunu bir şemsiye altında topladı. Adalete erişim konusunda yürüttükleri projelerden biri olan ‘Kader Değil Karar-Stajyer Avukatlar İçin Yeniden Karar Yazım Atölyesi’ ile geleceğin hak savunucularını, kanun yapıcılarını ve karar vericilerini toplumsal cinsiyet eşitliği bilgisi ile donatmaya devam ediyor.”

“Sanatın iyileştiriciliğine her zaman inanan Uçan Süpürge”

Açıklamada, Uçan Süpürge’nin festival sebebiyle çıktığı yolda sanatın iyileştiriciliğine her zaman inanarak projeler ürettiğine dikkat çekerek,  “Elele” projesiyle de Fırat Nehri’nin kenarındaki 5 ilde kültür ve sanatı kullanarak gençler arasında diyalog kurmayı hedeflediği belirtiliyor.

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı:

“Uçan Süpürge, kendini insan ve kadın haklarına adamış, mücadeleci kişiliğinden hiç ödün vermeyen çalışkan, enerjik lideri Halime Güner ve ekibiyle, Türkiye’nin 81 ilini dolaşarak ülkedeki kadın durumlarını araştırdı, belgeledi. Sorunları ve başarıları yerinde görmek için bütün Türkiye’yi dolaştı. Kadın örgütleri arasında zayıf olan iletişimi ‘Bölge Toplantılarını’  başlatarak güçlendirdiler. Bu toplantılar; ‘Köprüler Kuruyoruz’, ‘İlk Adım’, ‘Patikalardan Yollara’, ‘Kavşak’, ‘Aynı Çatı Altında’  gibi projelerle yıllarca devam etti.”

“Günümüzde bir yanda ekonomik sıkıntılar ve korona salgınıyla öte yanda iktidar sahiplerinin otoriter ve baskıcı yöntemleriyle,  sadece kadınlar değil, tüm Sivil Toplum Kuruluşları da tehdit altında. Kadınların daha çok eve kapatıldığı, dış dünyayla ilişkilerinin kesildiği, yalnızlaştırıldığı, her zamankinden daha çok sömürüldüğü bir ortamda yaşamaktayız. Yaratılan korku ortamında yoğun bir şekilde iletişimsizlik ve sivil toplum kuruluşlarından uzaklaşma yaşanmakta.”

“Biz PEN Yazarlar Derneği olarak bütün bunlara karşı duran, mücadelesini azimle, cesaretle sürdüren Halime Güner Başkanlığındaki Uçan Süpürge Vakfı’na, PEN Duygu Asena Ödülü’nü vermekten mutluluk duyuyoruz! Siz siz olun, asla uçan süpürgelerinizden inmeyin ve “Cadılığınızı” her daim sürdürün diyoruz.”

PEN Türkiye açıklamasının linki:

https://www.pen.org.tr/kategori/haberler/73753/2022-pen-duygu-asena-odulu-ucan-supurge-nin

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir