Girdi yapan Uçan Süpürge Vakfı

Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi (2015)

Uçan Süpürge’nin Ford ile başlattığı proje, sanayi sektörüne daha fazla kadın kazandırmayı ve bu yolla da kadınların toplumsal olarak bugüne kadar gelmiş kalıplaşmış cinsiyet rollerinden çıkarak farklı sektörlerde de etkin olmasını sağlamayı hedefledi. Bu kapsamda, Ford fabrikalarında çalışan mühendislere de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık eğitimleri verildi. Bu kapsamda, meslek lisesinde okuyan genç kadınların da Ford aracılığıyla Ford’un alanına giren konularda uzmanlaşmaları sağlandı.

Devamını oku / Read more...

Gölge Meclis Projesi (2014)

Gölge Meclis projesiyle Uçan Süpürge ve Almanya’dan Planpolitik kurumuyla ortaklaşa yapılan eğitimlerden sonra projeye katılan kadın örgütlerinin kendi şehirlerinde kadınlara dair bir takım planlamalar ve stratejiler oluşturarak bir çeşit gölge meclis yaratmaları amaçlanmıştır. Bu projenin metodolojisi ise simülasyon sistemi olmuştur.

Devamını oku / Read more...

Çocuk Gelinler Projesi (Sabancı Projesi, 2011-2013)

2005 yılından itibaren Erken ve Zorla Evlilikler üzerine çalışan Uçan Süpürge, Sabancı Vakfı’nın da desteğiyle çocuk gelinler üzerine iki ayrı film çekmiş ve bu filmlerle de pek çok ile gitmiştir. Ayrıca sahada konuya ilişkin anket çalışmaları da gerçekleştiren Uçan Süpürge, bu projenin sonunda Türkiye’nin o döneme kadar olan erken ve zorla evlilikler haritasını da çıkarmıştır.

Devamını oku / Read more...

İlk Adım Projesi (2006)

Uçan Süpürge, Ankara’da kurulu bir sivil toplum örgütü olması nedeniyle de politikanın merkezinde olan bir örgüt olarak da kadın örgütleriyle kamu kurumları arasındaki işbirliğini sağlama gibi bir misyonu da üstlenmiştir. Kadın örgütlerinin özellikle kamu ile diyaloglarının az ya da eksik olması nedeniyle yaşanan sorunların ortadan kaldırılması ve yerel ve ulusal düzeyde kadın örgütleriyle kamu kurumları arasındaki diyalogu ve işbirliğini güçlendirme amacıyla 20’den fazla ilde kadın örgütleriyle kamu kurumu temsilcilerini bir

Devamını oku / Read more...

Radyo Projesi (2004-2005)

Uçan Süpürge, Avrupa Birliği’nin Demokrasi ve İnsan Hakları proje programı kapsamında 2004 ve 2005 yıllarında devam eden ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ilgilendiren bir çok başlığı kapsayan radio programını hayata geçirmiştir. TRT Radyosu ile yapılan işbirliği ile her haftada, haftada 2 saat TRT-3 radyodan yayınlanan kadın konusunu ilgilendiren alt başlıklar çerçevesinde o konunun uzmanlarıyla yapılan yapılan programlar deşifre edilerek yayın haline de getirilmiştir.

Devamını oku / Read more...

Köprüler Kuruyoruz Projesi (2003-2005)

2003-2005 yılları arasında Uçan Süpürge ekibi, kadın konusuyla iki ayrı filmle Türkiye’nin 81 ilini gezdi. Bu proje çerçevesinde, iki filmi tüm şehirlerde yerel yönetimlerin de desteğiyle buluştuğu kadınlarla beraber seyretmiş ve bu filmlerin sonunda kadınlarla yaşadıkları hayatları üzerine söyleşiler yapmıştır. Kolaylaştırıcılık görevi üstlenen Uçan Süpürge, bir çok ilde kadınların sorunlarını dinlemiş ve 81 ilin kadınları arasında Köprüler kurmuştur.

Devamını oku / Read more...

Yerel Muhabirler Projesi (2001-2002)

Uçan Süpürge’nin 2000 yılında kendi web sitesini kurmasının ardından gördüğü en önemli ihtiyaçlardan biri de bağımsız bir kadın haberleşme ağı kurulmasıydı. Kadın bakış açısıyla ve toplumsal cinsiyet eşitliği duyarlılığıyla haber yazacak kadınları Uçan Süpürge, kendi şehirlerinde buldu ve onları yerle ortaklarıyla buluşturdu. Önce 13 ilde başlayan bu proje, daha sonra Türkiye’nin pek çok iline yaygınlaştı. Gazetecilik deneyimi olmayan kadınlar, kendi yaşadıkları şehrin kadın gündemini Uçan Süpürge’nin web sayfasında yayınlanan haberleri

Devamını oku / Read more...