Festival Günlüğü #2
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ikinci gününde çevrimiçi gösterimlerle izleyicilerle buluşmaya devam etti.
Günün ilk filmi Her Biri Ayrı Renk bölümünde yer alan Icíar Bollaín’in 40’lı yaşlarının ortasında ailesine adadığı hayatını değiştirmeye karar veren, Candela Peña’nın canlandırdığı Rosa’yı anlattığı Rosa’nın Düğünü/Rosa’s Wedding oldu. Gösterim sonrası Festivalscope ve Youtube kanalında yayınlanan söyleşide yönetmen Icíar Bollaín, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar’ın sorularını yanıtladı. Filmin hikâyesinin 2016 yılında The Guardian’da gördüğü kendi kendiyle evlenenleri konu alan bir haberle başladığını söyleyen Bollaín, “Bu eğlenceli ve alışılmadık fikir aracılığıyla ciddi şeylere değinebileceğimizi düşündük. Kendini sevmek, kendine değer vermek ve ayrıca aile dinamikleri gibi konulara. Mizah havası hep mevcut olsun istedik. Ama ciddi konulara değiniyoruz. Komedi havasında olursa daha derinlere inebiliriz diye düşündük. Benim için de bir sınama oldu. Çünkü hiç bu kadar mizah ağırlıklı bir film çekmemiştim. Filmle dünyayı değiştirmenin peşinde değilim, abartılı bir beklenti olur. Ama belli tartışmalarda yer almak, hiç olmazsa seyirciye bir şeyler katmak isterim. Eve gidince bir şeyler hissetsinler veya biraz kafa yorsunlar isterim,” dedi. Filmin hikâyesinin ailenin önemli olduğu bir kültürden geldiğimiz için Türkiye’ye de çok tanıdık geleceğini söyleyen yönetmen yeni filminin de müjdesini verdi. Bollaín, eşi ETA tarafından öldürülen Maixabel Lasa’nın gerçek hikâyesinden yola çıkan filmin, Lasa’nın eşinin iki katiliyle görüşmeleri etrafında döndüğünü anlattı.
Samaher Alqadi’nin 2011 Mısır Devrimi’nin ikinci yıldönümünde yapılan gösterilerde sokakta meydana gelen toplu tecavüzlere karşı Mısırlı kadınların isyanını anlattığı, Berlin Film Festivali’nde de gösterilen belgeseli Benim Bedenim/As I Want da günün diğer filmiydi. Alqadi, Azize Tan’ın moderatörlüğündeki söyleşide; “Üç yıl boyunca kameramı hiç kapatmadan çekim yaptım, sokaklardaydım. Kamera bana büyük bir güç verdi, kamerayla sokaklarda olmak bir manifestoydu. O kadar çok çekim yaptım ki filmde çektiklerimin hepsini kullanamadım. Onları ikinci filmde kullanacağım, özellikle Filistin’de çektiğim kısımları. Mısır’da kadınlar kendilerini ifade etmek konusunda güçlük yaşıyorlar, sorunları halının altına süpürüp yaşamaya çalışıyorlar. Şiddete uğrayan çok kadın var. Filmde Mısır’daki bu devrimci hareketi anlatıyorum ama aslında hikâye bendim, sadece film yapmak için yapmadım bu filmi. Çocukluğumda başıma gelenler hakkında konuşabileceğimi hiç düşünmezdim. Kadınları konuşmaya teşvik etmenin tek yol olduğunu düşünüyorum. Benim için film yapmaktan çok bir iyileşme süreciydi bu,” dedi.
Festivalde Bugün / 29 Mayıs
29 Mayıs’ta Marie-Hélène Cousineau ve Madeline Ivalu’nun Kanada’nın kuzeyindeki Nunavik’te, 1940’larda geçen, kendi halkı İnukların geleneklerine de sömürgecilerin baskısına da boyun eğmeyen Elsa’nın yolculuğunu takip ettikleri Asi Nehir/Restless River 18.00’da, gazeteci Rubika Shah’ın Londra’da 1970’lerde, punk estetiğiyle yürütülen antifaşist mücadeleye zengin arşiv malzemesiyle ışık tuttuğu, adını The Clash şarkısından alan filmi Beyaz İsyan/White Riot 20.30’da gösterilecek. Asi Nehir/Restless River filminin gösteriminin ardından filmin yönetmeni ile gerçekleştirilen söyleşi Festivalscope’ta izlenebilecek.
Festivalde gösterimi yapılan Ateşle Yazmak/Writing With Fire ve Sen Ne Muhteşemsin Wanda/My Wonderful Wanda’yı kaçıranlar için yarın son gün. Rosa’nın Düğünü/Rosa’s Wedding ve Benim Bedenim/As I Want, 31 Mayıs akşamına kadar Festivalscope’da.
Festivalde Yarın / 30 Mayıs
Shengze Zhu’nun Ocak 2020’de Covid salgınının başladığı Wuhan kentinden manzaralar aktardığı ve hayatını kaybedenleri birbirlerine yolladıkları mektuplar aracılığıyla anan filmi Nehir Akar, Kıvrılır, Siler, Yerine Koyar/A River Runs, Turns, Erases, Replaces ile Maïwenn’in yönettiği ve başrolünde oynadığı, kendi yaşam öyküsünden izler taşıyan DNA/ADN Festivalscope üzerinden izleyicilerin erişimine açılacak.
Festival Biletleri
- Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin biletleri çevrimiçi gösterim platformu Festivalscope üzerinden satışa sunuluyor. Her film programda belirlenen gün ve saatte gösterime açılacak, üç gün boyunca gösterimde kalacak. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve CerModern’deki açık hava sinemasında yapılacak gösterimlerin biletleri ise 1 Haziran’dan itibaren Biletix üzerinden satılacak.
Bilet fiyatları
27 Mayıs-3 Haziran arasındaki çevrimiçi gösterimler https://www.festivalscope.com/page/ucan-supurge-uluslararasi-kadin-filmleri-festivali/ adresinden alınabiliyor.
Çevrimiçi gösterim için tek bilet 12 TL; 16 filmlik kombine paket 150 TL.
4-11 Haziran tarihleri arasında yapılacak fiziki gösterimlerin biletleri 1 Haziran Salı’dan itibaren Biletix üzerinden alınabilecek.
Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi: öğrenci 12 TL, tam 20 TL.
CerModern: 25 TL.