FESTİVAL FRAGMANI
23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
Bu yıl Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Tarihinde ilk defa online (çevrimiçi) olarak 7-14 Mayıs 2020 tarihlerinde yapıldı. Bunun sebebi büyük oranda COVID-19 salgınıydı. Festivalin teması ‘#EvdeKaldık’ olarak belirlendi. Film gösterimlerinin ve söyleşilerin mekanı Uçan Süpürge Vakfı’nın web sitesiydi. Açılış ve kapanış törenleri de aynı ortam vasıtasıyla seyircilerle buluşturuldu.
23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin online platformda tüm dünyaya ve Türkiye’nin her yerine biletsiz bir şekilde erişilebilir olmak suretiyle, görünürlüğünü oldukça artırdığını söylemek mümkün. Kendi sosyal medya hesapları dışında çeşitli haber kanalları ve Ankara’daki elektronik billboardlar gibi araçlarla da festivalin tanıtımı yapıldı. Sosyal medya hesaplarımız aşağıdadır:
Instagram: https://www.instagram.com/ucansupurgee/
Twitter: https://twitter.com/ucansupurgeukff
Facebook: https://www.facebook.com/UcanSupurgeVAKFI
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC699hfIFEY8Ie1thLwsIqig
Festivaldeki Film Seçkisi
Festivale bu yıl 1301 adet başvuru oldu ve seyirciyle buluşturulacak bu kadar filmin özenli bir elemesi neticesinde festival seçkisinde 31 farklı ülkeden 76 kadın yönetmen filmi yer aldı.
Yarattığımız tematik kategorizasyona göre kategoriler şu şekilde: Her Biri Ayrı Renk, Arafta, Sokakta, Evde Kalamayanlar, Erkekliğin İdeolojik Aygıtları, Yersiz Yurtsuz, Kabuğunu Kırmak, Olay Yeri: Aile ve Pembesiz Mavisiz. Bunlara ek olarak bir adet İrlanda Seçkisi ve Afrika Seçkisi de festival programında yer aldı.
İspanya Büyükelçiliği’ne Karşılaşma (The Encounter) ve Erkek Olacaksın(You Will Be A Man) filmlerinin gösterimlerini destekledikleri için; Kanada Büyükelçiliği’ne Salon(Le Salon) ve Burada Görülecek Bir Şey Yok(Nothing to See Here) filmlerinin gösterimini destekledikleri için; Hollanda Büyükelçiliği’ne Φ filminin ve yönetmeni Marieta Landkroon ile olan röportajın gösterimini destekledikleri için; İsviçre Büyükelçiliği’ne Vagenda Hikayeleri(Vagenda Stories) filminin gösterimini destekledikleri için; Fransız Kültür Merkezi’ne Yalnızca İnandığımı Görürüm(I Only See What Believe) ve Kasıtlı Angarya(Intentional Sweat) filmlerinin gösterimini destekledikleri için; İsrail Büyükelçiliği’ne Gözümün Nuru(Apple of My Eye) ve İçeride 21 Gün(21 Days Inside) filmlerinin gösterimini desteklediği için ne kadar teşekkür etsek az.
İrlanda Büyükelçiliği’ne de, bir İrlanda seçkimiz olmasını mümkün kılacak şekilde Dublin Feminist Film Festivali ile ortak çalışmamızı ve bu kapsamda aşağıdaki gösterimleri destekledikleri için müteşekkiriz: Arıcı(The Beekeeper), Efsaneye Göre(Legend Has It), Ruh Hali Atlas’ı(Mood Atlas), Kuş ve Balina(The Bird and The Whale), İlk Günler(Early Days), Bahçenin Sonundaki Kız(The Girl At The End of the Garden), Koş(Run) and Yabancılar Şehri(Town of Strangers) filmleri ve yönetmenler Robyn Conroy, Ciara Johnson ve Treasa O’Brien ile söyleşiler.
Festival Filmleri
FIPRESCI Ödülü
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri festivali her yıl FIPRESCI Ödülü verir, hatta bunu veren tek kadın filmleri festivalidir. Bu yıl da 10 ülkeden gelen 10 uzun metraj film bu ödül için rekabet etti. Online festival vesilesiyle FIPRESCI de tarihinde ilk defa bir festivale online jüri atamış oldu. Jüri üyeleri Romanya’dan Dana Duma, Fransa’dan Hélène Robert ve Birleşik Krallık’tan Mark Adams idi. Festivalimizin 2020 FIPRESCI ödülü Rachel Maclean’ın Beni Uydur(Make Me Up) isimli filmine verildi.
Festivale Doğru Atölyeleri
Her yıl olduğu gibi festival yalnızca film gösterimlerinin dışında söyleşi ve atölyelerle de desteklendi. Festivalin öncesindeki haftada (2-6 Mayıs 2020) Festivale Doğru atölyeleri düzenlendi. Bu etkinlik hem çocuklara hem yetişkinlere yönelik toplamda 18 adet atölye paketiydi. Liste ise şöyle:
Çocuk Atölyeleri (2 ve 3 Mayıs 2020)
- Çocuk Yogası ve Hareket Mini Atölyesi – Deniz Okumuş
- Uydurma Atölyesi – Gökçen Zorcu
- Flipbook Animasyon ve Thaumatrope Atölyesi – Şenay Aydın
- Öykü Okuma Atölyesi – Elif Özmenek Çarmıklı
- Bi’ Değişik Masal Atölyesi – Tuğçe Eda Sarıgül Fırdolaş
- Doğaçlama Hikaye Oluşturma Atölyesi – Nilay Yılmaz
- Çocuklar İçin Yaratıcı Yazarlık Atölyesi – Firuze Engin
- Çocuklarla Felsefe Atölyesi – Zişan Kürüm
- Çocuklar İçin Felsefe-P4C Atölyesi – Şennaz Uzun
- Sessiz Kitap Okuması: Nerede Bu Fil Atölyesi – Gökçe Türkmen
- Çocuklar İçin Film Çözümlemesi Atölyesi – Şebnem Aktolga
Yetişkin Atölyeleri (4,5 ve 6 Mayıs 2020)
- Karantinada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Yargısal Koruma Atölyesi – Ebru Akkal
- İmkan: Bir Hafıza Mekanını Yeniden Düşünmek Atölyesi – Berfin Azdal
- Ben Bir Ağacım Atölyesi – Merve Kurt Duman
- Eşyalar Dile Gelince Atölyesi – Sevgi Can Yağcı
- Film Müzikleri: Görsel Bir Dünyanın Sesleri Atölyesi – Mustafa Avcı (Altınbaş Üniversitesi)
- İstismara Karşı Çocuğu Güçlendirmek İçin Güçlen Atölyesi – Cansu Yumuşak ve Sevinç Koçak
Festival Haftası Söyleşileri
Yönetmen söyleşileri her yılki gibi festivalin en önemli ve ilginç kısımlarından biriydi. Geleneksel olarak Uçan Süpürge, seyirci ve yönetmenler arasında bir köprü oluşturması sebebiyle, seyircilerle interaktif şekilde ilerleyen söyleşileri ve soru-cevap kısımlarını tercih eder. Salgın ve online festival koşullarında bunu sağlamak mümkün olmadıysa da, söyleşilerin her biri birbirinden güzel oldu. Bu kapsamda film önü ve film sonu söyleşileri çeşitli yönetmenler, uzman akademisyenler ve ödül kazananlarla yapıldı.
Yönetmen Söyleşileri
- Treasa O’Brien (Yabancılar Şehri filminin yönetmeni) ile Sezen Kayhan (Festival Danışma Kurulu üyesi) söyleşisi
- Marieta Landkroon (Φ filminin yönetmeni) ile Dicle Kızılkan (Festival Uluslararası İlişkiler Koordinatörü) söyleşisi
- Robyn Conroy (Arıcı filminin yönetmeni) ve Ciara Johnson (Efsaneye Göre filminin yönetmeni) ile Fatma Edemen (Festival Danışma Kurulu üyesi) söyleşisi
- Zeynep Güzel (Yaz Kış Demeden filminin yönetmeni) ile Dilek Aydın (yönetmen) söyleşisi
- Pelin Esmer (Kraliçe Lear filminin yönetmeni) ile Bahar Şimşek (Festival Danışma Kurulu üyesi) söyleşisi
Diğer Söyleşiler
- Mahir Şaul (Kadir Has Üniversitesi, Antropoloji) ile Ece Güneş Saadetyan’ın (Festival Seçici Kurul üyesi) festivaldeki Afrika filmleri ve genel olarak Sahra altı Afrika sineması üzerine söyleşi
- Çiğdem Çıdam (Union College, Siyaset Kuramı) ile Fırat Yücel’in (yönetmen, Altyazı Sinema Dergisi genel yayın yönetmeni) İsyan Sırası Sende belgeseli ve öğrenci hareketleri üzerine söyleşisi
- V’cenza Cirefice (Ekofeminizm aktivisti) ve Bahar Topçu’nun (Yeşil Gazete) ekofeminizm üzerine söyleşisi
- Demet Derelioğlu Aran (Öğle Arası filminin yönetmeni) ile Özge Akkoyunlu, (yönetmen) ve Berrin Balay’ın (Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Üyesi, yönetmen) söyleşisi
- Melek Göregenli (Psikoloji) ve Funda Şenol Cantek’in (Festival Danışma Kurulu üyesi) Otoban filmi üzerine söyleşisi
- Handan İpekçi (yönetmen, Bilge Olgaç Başarı Ödülü kazananı) ile Ayşegül Sönmez (Festival Danışma Kurulu üyesi) söyleşisi
- Şahika Tekand (aktris, Uçan Süpürge Onur Ödülü kazananı) ile Sündüz Haşar (Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Üyesi) söyleşisi
- Sevil Demirci (yapımcı, Bilge Olgaç Başarı Ödülü kazananı) ile Sevilay Çelenk (Festival Danışma Kurulu üyesi) söyleşisi
- Biket İlhan (yönetmen, Festival Danışma Kurulu üyesi) ile Işıl Özgentürk (senarist, Bilge Olgaç Başarı Ödülü kazananı) söyleşisi
Festival Ödülleri
Uçan Süpürge her yıl olduğu gibi 2020’de, 23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin açılış töreninde de sinema sektöründe bu yıl ödül verdiği kadınları açıkladı:
- Uçan Süpürge Onur Ödülü Nebahat Çehre ve Şahika Tekand’a verildi.
- Bilge Olgaç Başarı Ödülü Işıl Özgentürk, Handan İpekçi ve Sevil Demirci’ye verildi.
- Genç Cadı Ödülü Cemre Ebüzziya’ya verildi.
- Tema Ödülü ise karantina nedeniyle evde kalmak zorunda olan ve çalışma gerekliliği nedeniyle evde kalamayan tüm kadınlara verildi.
Destekçilerimiz
Uçan Süpürge olarak biz, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sinemanın gücü konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Festivalimizin esas amacı ise sinema sektöründe kadın emeğini görünür kılmak. Bu sene online olarak yaptığımız festivalle, tüm dünyanın COVID-19 salgınından iyileşme sürecine bir katkıda bulunduğumuzu umuyoruz. Dileris biletsiz bir online festival uluslararası alanda da dayanışmamızı pek çok yere duyurabilmiştir. 23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ni oluştururken bizimle bu amaçları paylaşan pek çok destekçimiz vardı.
Destekçilerimiz Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Çankaya Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliiği Türkiye Delegasyonu, , Kanada Büyükelçiliği, İspanya Büyükelçiliği, Hollanda Büyükelçiliği, İsviçre Büyükelçiliği, İrlanda Büyükelçiliği, Fransız Kültür Merkezi, ArtIsrael ve Mareliber Films’e içten teşekkürlerimizi sunarız.
Festivalin görünürlüğü konusunda verdikleri destek için Ankara Büyükşehir Belediyesi, UNESCO, Yenimahalle Belediyesi and Ankara Kent Konseyi’ne teşekkür ederiz.
Bunlar dışında medya ve basın sponsorluğumuzu üstlenerek festivalimizin daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayan kuruluşlara da teşekkür ediyoruz: BirGün, Evrensel, Altyazı Sinema Dergisi, GazeteDuvar, T24, Bianet, Gaia Dergi, Kafkaokur, Cinedergi, Anayurt Gazetesi, Ekmek ve Gül, Doğuş Yayın Grubu, Ciner, Puhu, RadyoODTÜ, sadibey.com, AnkaraLife, Mesele Dergi, Kültür Sanat Haritası, Arka Pencere, Beyaz Perde.
Sinemada kadını destekledikleri için tüm destekçilerimize en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gelecek projelerimizde iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmemiz dileğiyle…
Sonuç Bulunamadı
Üzgünüz, hiç bir gönderi kriterinizle eşleşmedi