UÇAN SÜPÜRGE UÇUŞA GEÇTİ!
28. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali basın toplantısı 7 Mayıs’ta Ankara’da düzenlendi. HiltonSA’daki toplantıya Uçan Süpürge Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Halime Güner, festivalin destekçilerinden Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ayça Yusufoğlu Köroğlu, Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdür
Yardımcısı Dr. Hakan Serhan Sarıkaya, Etimesgut Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şerife Kübra Pekdoğan, festival danışmanı Alin Taşçıyan, festival koordinatör ve programcılarından Dalım İlteriş Mayadağlı katıldı.
Uçan Süpürge Vakfı tarafından düzenlenen 28.Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali için geri sayım başladı. Bu yıl 28 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında Benzersiz Kadınlar Benzersiz Hikayeler sloganıyla, Kült Kavaklıdere sinemalarında ve Etimesgut Belediyesi 100. Yıl Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan festivalde Türkiye dahil 29 ülkeden, 26’sı uzun, beşi orta ve on üçü kısa metrajlı 44 film gösterilecek.
Program Her Biri Ayrı Renk, Pembesiz Mavisiz, Olay Yeri Aile, Oyunbozanlar, Hafızanın Direnişi, Yakın Plan, Kısa Olmazsa Olmaz bölümlerinden oluşuyor.
Biletler 17 Mayıs günü Biletinial üzerinden ve Kült Kavaklıdere gişesinden satışa sunulacak. Bilet fiyatları tam 100, öğrenci 50 TL olarak belirlendi.
Festivalin açılışı 27 Mayıs akşamı Ankara Devlet Opera ve Balesi salonunda yapılacak. Ünlü oyuncular Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu üstleneceği gecede festivalin Onur, Genç Cadı ve Bilge Olgaç Başarı ödülleri sahiplerine takdim edilecek. Bu yıl, Onur Ödülleri Gülşen Bubikoğlu ve Hülya Darcan’a; Genç Cadı Ödülü Mina Demirtaş’a; Bilge Olgaç Başarı Ödülleri Başak Emre, Bennu Yıldırımlar ve Harika Uygur’a verilecek. Festivalin 3 Haziran tarihinde Kült Kavaklıdere’deki kapanışında Her Biri Ayrı Renk bölümündeki FIPRESCI Ödülü sahibini bulacak.
Festivalin destekçileri
Festival, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Etimesgut Belediyesi, UNWomen (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi) ve TBWA’nın değerli katkılarıyla düzenleniyor. Programda ülkelerinden filmler gösterilen diplomatik temsilcilikler, Institut Français Ankara, Finlandiya Büyükelçiliği, Goethe Institut, İtalya Büyükelçiliği, Avusturya Büyükelçiliği, Hırvatistan Büyükelçiliği, Malta Büyükelçiliği, İsviçre Büyükelçiliği, İrlanda Büyükelçiliği 28. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nin destekçileri arasında yer alıyor.
Festivalin 7 Mayıs’ta Ankara HiltonSA’da düzenlenen basın toplantısına Uçan Süpürge Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Halime Güner, festivalin destekçilerinden Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ayça Yusufoğlu Köroğlu, Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Serhan Sarıkaya, Etimesgut Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şerife Kübra Pekdoğan, festival danışmanı Alin Taşçıyan, festival koordinatör ve programcılarından Dalım İlteriş Mayadağlı katıldı. Güner, açılış konuşmasında 28. yaşını kutlayan festivalin var olma çabasını vurguladı ve temasına değinerek “Kadınların sanatsal üretimi bir tür hafıza adaleti talebidir. Sessizleştirilmiş seslerin duyulması, benzersiz kadınların silinmiş benzersiz hikayelerinin yeniden yazılması ve yine adil bir dünyanın düşlenmesi talebidir. Bu yıl, bu nedenle benzersiz kadınlar, benzersiz hikayeler fikriyle yola çıktık.” dedi.
Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali ile ilk kez iş birliği yapan, Erdal Beşikçioğlu başkanlığındaki Etimesgut Belediyesi festivalin birçok etkinliğine ev sahipliği yapacak. Şerife Kübra Pekdoğan da “Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’nun sanatçı kimliğinden de dolayı toplumun yararına olabilecek her kültür sanat projesine sonsuz desteği var,” dedi.
Dr. Sarıkaya yaptığı konuşmada Çankaya Belediyesi’nin Uçan Süpürge KFF’nin başlangıcından bu yana destekçisi olduğuna dikkat çekti: “Çankaya, Cumhuriyet’in kalbi olan bir ilçe, kültürel faaliyetler bizim için gerçekten çok önem arz ediyor, çünkü Cumhuriyet’in temelinde kültür olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu kültürün taşıyıcısı olan yapılardan en önemlisi de festivaller, 28 yıl önce başlamış bir festival, dile kolay olsa da yapımcılar açısından güçlükleri, organizasyonu, basın ayağı açısından gerçekten bir mucize gerçekleştiriliyor. Uçan Süpürge UKFF salt bir festival olmanın da ötesine geçmiş bir çalışma, kadınların sorunlarını gündeme getirmeye çalışan bir çalışma, bu çok daha fazla önem taşıyor, belediyemiz açısından da, Çankaya ilçe kitlesine bu sorunların duyurulması açısından da. Bunu da çok layıkıyla başarıyorlar. Çankaya Belediyesi olarak her yıl olduğu gibi gelecek yıllarda da bizim Uçan Süpürge UKFF’ne gücümüz oranında desteğimizin devam edeceğini belirtiyorum. Belediye Başkanımız Hüseyin Can Güner’in tebriklerini ve başarı dileklerini iletiyorum”.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın selamlarını ileten Ayça Yusufoğlu Köroğlu, “Geçtiğimiz sene dünyadaki en köklü ve prestijli film festivali olan Venedik Film Festivali’ne katılma şansı yakaladım. Keşke bizim başkentimizde de böyle bir festival olsa derken, aslında kadın temasıyla aslında bizim de bir Venedik film festivalimizin olduğunu öğrendim ve çok sevindim. ABB olarak şehrimizdeki bütün festivalleri desteklemeyi zaten öncü bir çalışma olarak, ajandamıza, notlarımıza alıyoruz. Başta Uçan Süpürge’ye teşekkür ediyorum. Yerel yönetimlere, bütün desteklere ve partnerlerine, ajanslara burdan teşekkürlerimi sunuyorum,” dedi.
Uçan Süpürge’nin diğer festivallerden farkını vurgulayarak, kompakt ve güçlü bir program yaptıklarını anlatan, kadınların dünyadaki dertlerinin birbirine ne kadar benzediğinden dem vuran ve filmlerden örnekler veren Alin Taşçıyan, izleyiciye hitaben “Festivaldeki bütün filmleri izlemeniz mümkün, hangi birini izleyeyim diye dert etmeyeceğiniz bir program hazırladık,” dedi.
Dalım İlteriş Mayadağlı seçkinin genel niteliğini “Programı hazırlarken, ışıklar söndüğünde perdede canlanacak hikayelerin seyircide yaratacağı etkiyi hayal ettik. Karanlık salonda hep birlikte aynı duyguları paylaşmanın, aynı hikayelere tanık olmanın o tarifsiz heyecanı bizleri çalışırken motive etti. Bu filmlerin sadece izlenip unutulmasını istemedik. Onların gücünü yönetmenlerle yapılacak söyleşilerle derinleştirmeyi amaçladık. Paneller aracılığıyla ise filmlerdeki temaları daha geniş bir bağlama oturtarak, sözümüzü çoğaltmayı ve bir tartışma ortamı yaratmayı hedeflemekteyiz,” sözleriyle vurguladı.
FIPRESCI 100 Yaşında
Festivalde, her yıl olduğu gibi, FIPRESCI Ödülü için yarışacak filmler Her Biri Ayrı Renk bölümünde gösterilecek. Bu yılki yarışmaya aralarında Türkiye’den Emine Yıldırım imzalı Gündüz Apollon, Gece Athena ve Zeynep Köprülü imzalı Su Yüzü’nün bulunduğu on film seçildi.
Festivalin bu yılki FIPRESCI Jürisi Almanya’dan Bettina Hirsch, Meksika’dan Adriana Fernandez ve Türkiye’den Senem Erdine’den oluşuyor. 2025 yılı, Uçan Süpürge’nin altıncı yılından bu yana işbirliği yaptığı Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI’nin kuruluşunun 100. yıldönümü. Bu vesileyle SİYAD – Sinema Yazarları Derneği Başkanı Esin
Küçüktepepınar ve jüri üyelerinin katılımı ve Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Danışmanı Alin Taşçıyan’ın moderatörlüğünde, 30 Mayıs Cuma günü Kült Kavaklıdere’de Film Eleştirisinde Toplumsal Cinsiyet başlıklı bir panel yapılacak. Uçan Süpürge, yarışma seçkisinde yer alan Çirkin Üvey Kardeş filminden yola çıkarak Korkutan Değişim: Body Horror Filmleri başlıklı bir panel de düzenliyor. 1 Haziran Pazar günü Kült Kavaklıdere’deki panelede akademisyen Tuğçe Kutlu, Prof. Dr. Bengi Semerci ve yönetmen Çiğdem Vitrinel kadınların bedenleriyle kurduğu ilişkinin vardığı boyutu ve body horror türünün politik boyutunu irdeleyecek.
Yarışma filmleri
Tropikal Sevda / Beloved Tropic – Ana Endara Mislov
Sebastian Lelio’nun Gloria adlı filmindeki unutulmaz performansıyla belleklerde yer eden Paulina Garcia’nın başrolü Jenny Navarrete ile paylaştığı Tropikal Sevda, zor durumdaki iki kadının dostluğa dönüşen iş ilişkisini konu alıyor. Kolombiyalı Ana Maria, Panama’da kalmaya çalışan bir düzensiz göçmen. Demansı başlangıç aşamasında bulunan Mechi adlı zengin bir kadının bakımını üstlenmesi teklif edildiğinde bunu kalışını garantilemek için bir fırsat olarak görür, bir yandan da bunun için hamilelik numarası yapmaktadır. Servetine rağmen çocuklarından yeterli ilgi göremeyen ve önceki bakıcılarından hazzetmeyen Mechi ile Ana Maria arasında beklenmedik bir bağ kurulur.
Ağlama, Kelebek / Don’t Cry, Butterfly – Duong Dieu Linh
Hanoi’de geçen Ağlama, Kelebek esasen bütün geleneksel toplumlardaki kadınların ailevi sorunlarına batıl inançlarla çözüm araması hakkında bir film. Evin bütün yükünü çektiği yetmiyormuş gibi bir de kocası tarafından aldatılan Tam, Instagram’de gördüğü bir reklam üzerine beyazlar giymiş bir ‘cinci hoca’dan medet umuyor! Tam hayatını yeniden rayına koymaya çalışırken, toplumsal normlara isyan eden kızı Ha kurtuluşu yurtdışında okumaya gitmekte arıyor. Ağlama, Kelebek toplumsal eleştiri, kara mizah ve korku filmlerinde görmeye aşina olduğumuz fantastik öğeleri ustalıkla harmanlıyor. Vietnamlı yönetmen Duong Diêu Linh ilk filmindeki yenilikçi tutumu ve sağlam mizanseniyle Venedik Film Festivali Eleştirmenlerin Haftası bölümünde Büyük Ödülü kazandı.
Gündüz Apollon Gece Athena – Emine Yıldırım
Gündüz Apollon Gece Athena, yetimhanede büyümüş, hayaletleri görüp onlarla iletişim kurma yeteneğine sahip bir kadının, annesinin hayaletini bulmak umuduyla çıktığı fantastik ve eğlenceli bir serüvene davet ediyor izleyiciyi. Bu hikâyenin ev sahipliğini ise bin yıllara meydan okuyan tarihiyle Side Antik Kenti üstleniyor. Emine Yıldırım, fanteziyle mitolojinin, mizahla kederin birbirine karıştığı ilk uzun metraj filmiyle Tokyo Film Festivali’nin Asya’nın Geleceği bölümünde En İyi Film Ödülü’nü kazandı ve İstanbul Film Festivali’nde SİYAD Ödülü’ne değer görüldü.
Başlama Vuruşu / Kickoff – Roser Corella, Stefano Obino
Başlama Vuruşu Kırgızistan’ın Kök-Taş Köyü’ndeki kadınların ataerkil normlara futbol oynayarak karşı koymasını anlatıyor. Bu çalışkan kadınlar nihayet evlerinin ve ailelerinin dışında tutkulu bir uğraş buluyor, açık havada spor yapmanın tadını çıkarıyor ve takım ruhunu paylaşıyorlar. Kamera bir yandan gündelik hayatlarını gözlemliyor bir yandan da rengarenk geleneksel giysileri içinde bir topun peşinde koşma heveslerini yakalıyor. Roser Corella ve Stefano Obino geleneklere bağlı muhafazakar bir toplumda kadınların erkeklere ayrılmış bir alanı nasıl işgal ettiklerini ve sinemaya ustalıkla aktarıyor. Kick Off kadınların biraz destek ve yüreklendirmeyle hayatlarını ve toplumlarını dönüştürebileceklerini kanıtlıyor.
Ay / Moon – Kurdwin Ayub
Irak doğumlu Avusturyalı yönetmen Kurdwin Ayub, Güneş, Ay ve Yıldızlar üçlemesinin ikinci filmi Ay ile 2024 Locarno Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazandı. Ay, bir dövüş sanatları eğitmeniyle üç Ürdünlü kız kardeşin sıradışı ilişkisine odaklanan bir politik gerilim. Yarışmacı olarak kariyerinin sonuna gelen ve yaşadığı Avusturya kasabasında yeni bir hayat kurmak için olanakları kısıtlı olan Sarah, bir Arap iş adamının alışılmadık teklifinin üstüne atlıyor. Ürdün’de bir otelde kalan Sarah her gün büyük bir konağa götürülüyor ama sözleşmesi gereği evin çoğu bölümüne ayak basması yasak. Onu asıl şaşırtan yakın dövüş dersi vereceği üç kız kardeşin sadece televizyon izlemekle ilgilenmesi ve sadece alışveriş merkezine gitmeye izinlerinin olması. Ayub, kafes metaforunu kullanarak bu gizemli anlatının koridorlarında izleyiciyi merak içinde dolaştırıyor.
Naima – Anna Thommen
Kadın, göçmen, boşanmış bir anne, diploması tanınmayan eğitimli bir insan olmak Naima’yı kendisini defalarca baştan yaratmak zorunda bırakır… İsviçre vatandaşı eşiyle birlikte Venezuela’da şirket sahibi olan Naima, ülkedeki kriz nedeniyle İsviçre’ye taşınmak zorunda kalır. Pazarlama diploması tanınmaz, boşandıktan sonra düşük gelirli işlerle geçinmeye çalışır. Çocuklarından ayrı düşer… Ama Naima mücadeleden vazgeçmez, kendisi ve çocukları için yeni hedefler koyar önüne. Hemşire olmak için eğitime başlar… Yönetmen Anna Thommen, DOK Leipzig’de prömiyerini yapan bu etkileyici belgeselde onun kadın olarak gücünü ve Latin Amerikalı ruhunu yansıtıyor.
Su Yüzü – Zeynep Köprülü
Nazan Kesal ile Cemre Ebüziyya’nın sorunlu bir anne-kızı canlandırdığı Su Yüzü, Creteil Kadın Filmleri Festivali’nden İzleyici Ödülü ile döndü. Zeynep Köprülü ilk uzun metrajlı filminde geçmişi kabullenip ileriye bakmakta zorlanan, bir türlü büyüyemeyen bir karakteri tasvir ediyor. Fransa’da bohem bir hayat süren, fotoğrafçılık yapan Deniz, dışarıdan göründüğünün aksine yetersizlik duygusuyla baş etmeye çalışıyor. Annesinin düğünü için doğduğu kasabaya döndüğünde geçmişinde yaşadığı travmalarla yüzleşir. İnişli çıkışlı bir yapıya sahip olan anne-kız ilişkisinin yaralayıcı ve iyileştirici yönlerini ele alan filmde, su altında kalma ve su yüzüne çıkamama adı Deniz olan karakterin ruh durumunu temsil eden bir metafor olarak kullanılıyor.
Bankamızı Tercih Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederiz / Thank You for Banking with Us – Laila
Abbas
Filistinli yönetmen Laila Abbas’ın ilk uzun metrajlı filmi, ölen babalarının banka hesabındaki parayı çekmeye çalışmalarına dair bir kara komedi. Noura ve Mariam her zaman iyi geçinemeyen iki kızkardeş, öte yandan hayatları boyunca yaşlı babalarına baktıktan sonra, ABD’de ailesine yabancılaşmış olan ağabeylerini sırf erkek olduğu için Şeriat hukukuna göre mirası hakettiğini düşünmüyorlar. Babalarının ölüm haberini olabildiğince geciktirerek hesaba erişmenin bir yolunu arıyorlar. Ramallah’ta geçen bu hiciv, Müslüman – Filistinli orta sınıf hayatının ve aile yapısının iç yüzünü sergiliyor.
Görünmeyen Şeylerin Doğası / The Nature of Invisible Things – Rafaela Camelo
Kadınların dostluğu ve dayanışması, anne-kız ilişkileri, kadınları saran aura ve güç, doğum ve ölüm döngüsü bu dokunaklı Brezilya yapımının özünü oluşturuyor. Rafaela Camelo, Berlin Film Festivali Generation Kplus bölümünde yarışan ilk uzun metrajlı filminde iki kız çocuğu ve annelerine odaklanıyor. Bakacak kimsesi olmadığı için tatilini hemşire olan annesi Antonia’nın çalıştığı hastanede geçiren Gloria ile bir tür mistik şifacı olan ve Alzheimer tedavisi gören büyükannesi Bisa’yı ziyarete gelen Sofia arkadaş oluyor. Sofia’nın annesi Simone, Bisa’yı şehir dışındaki evine götürmek zorunda kaldığında Antonia ona hasta bakımı için destek oluyor.
Çirkin Üvey Kardeş / The Ugly Stepsister – Emilie Blichfeldt
Norveçli yönetmen Emilie Blichfeldt, Grimm Kardeşler’in Külkedisi masalını modernize ederek karanlık bir body horror filmine dönüştürdü. Filmin ana karakteri, masaldaki Külkedisi’nin yerine geçen Agnes’in Prens’e aşık olan üvey ablalarından Elvira. Yakın zamanda bir şiir kitabı yayınlayan Prens’in gönlünü kazanmak ve güzel üvey kız kardeşi Agnes ile rekabet etmek için her yolu denemeye hazır. Elvira’nın güzellik çılgınlığı sınırlarını zorlarken ailenin sosyo-ekonomik durumu ve balonun politik yönü bu fantastik filme gerçekçi bir boyut kazandırıyor.
Film Listesi
Hafızanın Direnişi
Çalınan Gezegenim / My Stolen Planet – Farahnaz Sharifi
Sınırdaki Yıldız / Star On The Border – Berivan Saruhan
Yasak / The Ban – Roisin Agnew
Mölln Mektupları / The Moelln Letters – Martina Priessner
Şehir ve Mesih – Aylin Kuryel, Raşel Meseri
Üçüncü Gurbet – Mediha Güzelgün
Oyunbozanlar
Kara Kutu Günlükleri / Black Box Diaries – Shiori Ito
Hiçbir Şey Normal Değil – Ceylan Özgün Özçelik
Orenda – Pirjo Honkasalo
Boşluktaki Bedenler / Stray Bodies – Elina Psikou
Buzlar Kraliçesi / The Ice Tower – Lucile Hadzihalilovic
Telefon Çaldığında / When the Phone Rang – Iva Radivojević
Olay Yeri: Aile
Castillo – Abigail Mallia
Gülizar – Belkıs Bayrak
Babalık İzni / Paternal Leave – Alissa Jung
Vermiglio – Maura Delpero
Pembesiz Mavisiz
Hayalperestler / Dreamers – Joy Gharoro-Akpojotor
Hatırladıkların – Melisa Kenanoğlu
Başını Dik Tut / Head Up – Tuğçe Taşer
Tavşan Tepesi / Sandbag Dam – Čejen Černić Čanak
Yakın Plan
Arkadaşım Pınar – Eylem Şen
Biz Radyoyu Çok Sevdik – Nazan Haydari, Özden Cankaya, Cem Hakverdi
Ceyar’ı kim Öldürdü – Gül Abus Semerci
Gotûbêjin – Nimet Gatar
On Saniye – Ceylan Özgün Özçelik
Seva – Nesime Karateke
Kısa Olmazsa Olmaz
Dank – Tuvana Simin Günay
Dilan Hakkında Konuşmalıyız – Umut Şilan Oğurlu
Günaydın Anne – Oben Yılmaz
İstanbul Sözleşmesi Yaşatır – Esra Yıldız
Kabuk – Sema Güler
Kurtlar – Ecre Begüm Bayrak
Mükemmel – Ece Dizdar
Neredeyse Kesinlikle Yanlış – Cansu Baydar
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!