Paylaş
Sanatla Projesi Paydaşlara Erişim ve Sürdürülebilirlik Faaliyetleri kapsamında ilk etkinliğimiz olan Açılış Toplantısı’nı 27-28 Mart tarihlerinde tüm proje ortakları (USV, TOBAV, MORDEM, GGD ve KEAN), proje iştirakçileri (ASİS-DER, İzmir Yaşar Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi) temsilciler, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’ndan Amra Levnjak ve Uçan Süpürge Vakfı Yönetim Kurulu’nun katılımıyla birlikte Ankara’da Demora Otel’de gerçekleştirdik.
Sanatla Projesi Paydaşlara Erişim ve Sürdürülebilirlik Faaliyetleri kapsamında Ağ Oluşturma Toplantısını 1 Haziran 2024 tarihinde Diyarbakır’da Mitannia Regency Otel’de proje ekibi, proje ortakları ve 11 proje ilinden ilgili sivil toplum örgütleri, üniversite, baro, belediye kent konseyi ve basından çeşitli kurum, kuruluş temsilcileri ve bağımsız hak savunucularının katılımıyla gerçekleştirdik. Paydaş desteğini güçlendirmek ve sürdürülebilirliği geliştirmek amacıyla planladığımız toplantımızı, Aksaray ilinden Aksaray Barosu; Ankara’dan TOBAV, Dokunma Derneği, Sinetopya Derneği, Uçan Süpürge Vakfı; Diyarbakır’dan MORDEM, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Mezopotamya Vakfı, Rosa Kadın Derneği, Merkezkaç Sanat Kolektifi, KASED, Genç Girişimci Kadınlar, Wejegeh Amed, Sur Anka Derneği, Rengarenk Umutlar Derneği, Nisk Huner, Gazete Duvar, Lis Yayınları, Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAHDER), BAKAD; Edirne’den EKAMEDER, Roman Gençlik Derneği, Hakkari’den Genç Gönüllüler Derneği, Gençlik Merkezi; İzmir’den Yaşar Üniversitesi, Kadın Hakları Koruma Derneği, İzmir Baro Kadın Hakları Merkezi; Kırşehir’den Kırşehir Kent Konseyi, ÇYDD Kırşehir Şubesi; Nevşehir’den Hacı Bektaş Veli Üniversitesi NÜKÇAM Birimi; Niğde’den Ömer Halisdemir Üniversitesi; Sivas’tan Cumhuriyet Üniversitesi; ve Van’dan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, ASİS-DER, İHD Van Şubesi, Star Kadın Derneği temsilcileri ve proje konsorsiyumu ile proje ekibinden oluşan 50 katılımcıyla tamamladık.
Gençlik Savunuculuğu Faaliyeti kapsamında Ankara’da Demora Otel’de 8 Haziran 2024 tarihinde Ankara, Diyarbakır, Edirne, İzmir, Hakkâri ve Van olmak üzere 6 proje ilinden ve Yunanistan’daki proje ortağımız Cell of Alternative Youth Activities (KEAN)’den genç hak savunucuları, Uçan Süpürge Vakfı proje ekibi ve Yönetim Kurulu’nun katılımıyla birinci “Yıllık Gençlik Yuvarlak Masa Toplantısı” gerçekleştirdik. Toplantının ilk bölümünde katılımcıların tanışmasının ardından, Sanatla Projesi’nin içerik ve çalışma alanlarına dair gençlik hak savunuculuğu ve toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde hedeflenen faaliyet ve çıktıların sunumu yapıldı. Bunun devamında, katılımcı gençlerle, gençlik haklarına dair sorunların tespiti ve çözüm önerileri üzerine tartıştık. “Gençlerle Birlikte Sanatla: Zihinsel Modellerin Yapısökümü” oturumuyla, gruplara ayrılarak çeşitli temalarda drama, müzik ve dans atölyeleri kurguladık. Son oturumda ise, proje kapsamında kurulacak “Yerel Kültür Ağı” dijital platformu kapsamında kendi illerindeki yerel kültürü sürdüren ve üreten yerel kadınların hikayelerini paylaşarak bu dijital platform içeriklerine dair öneriler ortaya çıktı. Kapanışta “Gençlik Seçici Kurulu” oluşturularak, projenin devamında gerçekleşecek faaliyetler için genç hak savunucuları ile aktif ve sürdürülebilir bağlantılar oluşturma hedefiyle toplantıyı tamamladık.
Bu toplantının sonucunda, genç kadın ve kız çocuklarına yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği ve gençlik savunuculuğu alanında gündemi belirleyen temel stratejiler üzerinde tartışma yürüterek, stratejiler üretmek ve uygulamak için neler yapılabileceğine dair fikir alışverişinde bulunduk.
Kapasite Güçlendirme Faaliyetleri kapsamında İzmir’de Kaya Prestige Hotel’de 7- 8 Eylül 2024 tarihlerinde 11 proje ilinden sivil toplum kuruluş temsilcileri, proje ekibi ve proje ortaklarıyla birlikte iki günlük “Savunuculuk için Hak Temelli Sanat ve Kültür Metodoloji Eğitimi” gerçekleştirdik. Eğitimi, Aksaray Girişimci İş Kadınları Derneği, Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aksaray Şubesi, Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV), Dokunma Derneği, Sinetopya Derneği, Uçan Süpürge Vakfı, Wêjegeh Amed, Sur Anka Derneği, MORDEM, Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği (EKAMEDER), Roman Gençlik Derneği, Genç Gönüllüler Derneği, Türkiye Gazeteciler Yazarlar ve Aydınlar Birliği Platformu Derneği Hakkari Şubesi, Piya Derneği, Eşit Yaşam Derneği, İzmir Kadın Haklarını Koruma Derneği, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kırşehir Şubesi, Kapadokya Eğitim ve Araştırma Derneği (KEVADER), Kırşehir Kitap Felsefe ve Kültür Derneği, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Niğde Şubesi, Sivas Eğitim Sosyal Kültürel Araştırmalar Derneği (SESKAD) ve Akademik ve Sosyal İnovasyon Stratejileri Derneği(ASİS-DER) gibi kurumlardan 30 katılımcıyla tamamladık.
Sanatla projesi Kapasite Güçlendirme Faaliyetleri kapsamında 13-14-15 Eylül 2024 tarihlerinde Diyarbakır’da Plaza Hotel’de 10 proje ilinden sivil toplum kuruluş temsilcileri, Uçan Süpürge Vakfı proje ekibi ve proje ortakları ile birlikte “Psiko-Sosyal Güçlendirme Eğitimi” gerçekleştirdik. Aksaray Girişimci İş Kadınları Derneği, Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aksaray Şubesi, Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV), Dokunma Derneği, Sinetopya Derneği, Uçan Süpürge Vakfı, Sur Anka Derneği, Barış İçin Kültürel Araştırmalar Derneği (BAKAD), Kadın Kültür Sanat Edebiyat Derneği (KASED), Rengarenk Umutlar Derneği, Çocuk Çalışmaları Derneği (ÇocukÇA), MORDEM, Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği (EKAMEDER), Roman Gençlik Derneği, Genç Gönüllüler Derneği, Türkiye Gazeteciler Yazarlar ve Aydınlar Birliği Platformu Derneği Hakkari Şubesi, Yüksekova Kadın Derneği, Piya Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Eşit Yaşam Derneği, Kırşehir Kitap Felsefe ve Kültür Derneği, Kapadokya Eğitim ve Araştırma Derneği (KEVADER), Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği (KAPKAD), Sivas Gelişim Gençlik Derneği, İnsan Hakları Derneği Van Şubesi ve Akademik ve Sosyal İnovasyon Stratejileri Derneği (ASİS-DER) gibi kurumlardan 30 temsilcinin katılımıyla tamamladık.
Kapasite Güçlendirme Faaliyetleri kapsamında 20-21-22 Eylül 2024 tarihlerinde Ankara’da Raymar Hotel’de 11 proje ilinden sivil toplum kuruluş temsilcileri, Uçan Süpürge Vakfı proje ekibi ve proje ortakları ile birlikte “Bilgi Okuryazarlığı, Gündem Belirleme ve Dijital Gençlik Savunuculuğu Eğitimi” gerçekleştirdik. 3 gün süren eğitim, Aksaray Girişimci İş Kadınları Derneği, Türk Kadınlar Birliği Derneği Aksaray Şubesi, Gençlik Servisleri Merkezi, Pikolo Derneği, Sinetopya Derneği, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Derneği, Uçan Süpürge Vakfı, Rengarenk Umutlar Derneği, Sur Anka Derneği, KASED, MORDEM, Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği ( EKAMEDER), Roman Gençlik Derneği, Genç Gönüllüler Derneği, Türkiye Gazeteciler Yazarlar ve Aydınlar Birliği Platformu Derneği Hakkari Şubesi, İzmir Art Terapi Derneği, İzmir Kültürel Etkileşim ve Farkındalık Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kırşehir Şubesi, Kırşehir Kitap Felsefe ve Kültür Derneği, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği (KAPKAD), Kapadokya Eğitim ve Araştırma Derneği (KEVADER), Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Niğde Şubesi, SESKAD, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Sivas Şubesi, Akademik ve Sosyal İnovasyon Stratejileri Derneği (ASİS-DER) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi gibi kurumlardan temsilcilerin katılımıyla 30 kişi olarak tamamladık.
Sanatla Projesi kapsamında, “Kültürlerin Etkileşimi-Yaratıcı Dans” temalı Dans Atölyesi’ni 12-13-14 Kasım tarihlerinde Diyarbakır’da 15 gencin katılımı ile MORDEM Sanat’ta gerçekleştirdik. İlk gün bedensel tanışma, kavramlarla tanışma, dansla güven pratikleri, bedensel devinimle hikaye oluşturma, duygunun hareketle ifadesini deneyimlerken; ikinci gün bütüncül etkileşim, müzik eşliğinde bedensel ifade, yaratıcı hareket sonrası son gün danslardaki toplumsal cinsiyet kodlarının tanımlanması, kolektif hikaye oluşturma ve gösterimler eşliğinde atölyemizi tamamladık. Dans Atölyesi ile toplumsal cinsiyet kodlarını ve farklı kültürlere ilişkin önyargılara meydan okuyarak yeniden şekillendirmenin yollarını birlikte düşünme, tasarlama ve deneyimleme olanağı yakaladık.
“Benim Şarkım Senin Şarkın” temalı Müzik Atölyesi Hakkari’de 29 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Verda Kültür Merkezi’nde 15 gencin katılımı ile gerçekleşmiştir. Üç gün süren Müzik Atölyesi gençlerin kültürlerarasını etkileşimini ve çeşitli kültürlere dair bilgilerini arttırırken, müziğin evrensel, bölgesel ve yerel tonlarını duymalarını sağlamıştır. Bununla birlikte, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılığa dair gençlerde farklı bir bilinç yaratmakla birlikte birbirlerinin deneyimlerini paylaşmalarına aracı olmuştur.
“Benim Şarkım Senin Şarkın” temalı Müzik Atölyesi’ni 6-8 Aralık tarihlerinde Edirne’de 11 gencin katılımı ile Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda gerçekleştirdik. Üç gün süren Müzik Atölyesi gençlerin kültürlerarasını etkileşimini ve çeşitli kültürlere dair bilgilerini arttırırken, müziğin evrensel, bölgesel ve yerel tonlarını duymalarını sağlamıştır. Enstrümanlar eşliğinde gerçekleştirilen ritim atölyesi sonucunda katılımcı gençler farklı enstrümanlar eşliğinde kolektif müzik eserlerini “Bizim Şarkımız” temasıyla oluşturdular.
Son olarak da Sanatla Projesi Gençlik Savunuculuğu Faaliyeti kapsamında Ankara’da Grand Wonne Otel’de 6 Eylül 2025 tarihinde Ankara, Diyarbakır, Edirne, İzmir, Hakkâri ve Van olmak üzere 6 proje ilinden genç hak savunucuları, Uçan Süpürge Vakfı proje ekibi ve Yönetim Kurulu’nun katılımıyla İkinci Yıllık Gençlik Yuvarlak Masa Toplantısını gerçekleştirdik. Toplantının ilk bölümünde katılımcıların tanışmasının ardından, Sanatla Projesi’nin birinci yılında gerçekleştirilen faaliyetlere dair bilgi verildi. Projenin içerik ve çalışma alanlarına dair gençlik hak savunuculuğu ve toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde hedeflenen faaliyet ve çıktılarının sunumu yapıldı. Bunun devamında, katılımcı gençlerle, gençlik haklarına dair sorunların tespiti ve çözüm önerileri üzerine tartıştık. Son oturumda ise, Sanatla Projesinin ikinci yılında gerçekleştirilecek faaliyetlere dair önerilerini aldık. Proje kapsamında kurulacak “Yerel Kültür Ağı” dijital platformu kapsamında kendi illerindeki yerel kültürü sürdüren ve üreten yerel kadınların hikayelerini, dijital ortamda toplumsal cinsiyete dair gördükleri problemler öne çıktı. Kapanışta “Gençlik Seçici Kurulu” oluşturularak, projenin devamında gerçekleşecek faaliyetler için genç hak savunucuları ile aktif ve sürdürülebilir bağlantılar oluşturma hedefiyle toplantıyı tamamladık.